top of page

Trening VS Kosthold


Vi er alle forskjellige. Noen av oss synes det er vanskelig med kosthold, mens andre synes treningen er det som er komplisert. Derfor tenker jeg at vi skal se litt lett på både trening og kosthold. Det er nå en gang sånn at det henger godt sammen.


Dette med styrketrening er jo hvis vi gjør det overdrevet enkelt, snakk om å løfte noe tungt, for så å sette det fra oss igjen. Men så har vi jo fått internett, og muligheten til å søke kunnskap, få inspirasjon, hjelp og veiledning. Dette er selvfølgelig vel og bra, men det kan jo raskt også skape usikkerhet.


La oss derfor ta for oss et utrolig grunnleggende oppsett 3 x 10. Dette vil si at du skal gjøre den aktuelle øvelsen 3 runder av 10 repetisjoner (1repetisjon = løfte/dytte/dra vekten for så å sette den fra seg) Når det kommer til hvilke øvelser du bør gjøre, kommer det helt an på hva målet er. Driver du med en idrett og ønsker å bygge styrke rettet mot denne idretten, ville jeg valgt øvelser som passer. Hvis du har noen begrensninger eller smerter, spiller dette også inn på hvilke øvelser du bør ha for å bygge styrke, og hvilke øvelser du bør gjøre for rehabilitering av eventuelle skader og smerter.


Når det kommer til kosthold er det igjen hvis vi ser på det overdrevet enkelt, snakk om kcal inn og kcal ut. Jeg vet dette er provoserende sagt, for jeg også forstår at hvordan kroppen er helt individuelt, og derfor er det langt mer innviklet. Uavhengig av om du ønsker å være vektstabil, ønsker å gå opp eller ned i vekt, er det viktig å finne ut hva energibehovet ditt er. Dette finnes det flere formler for, eller så kan de aller fleste Personlige trenere hjelpe deg med dette.


Når man kjenner sitt energibehov, kan man begynne å se på hvordan man skal dekke dette energibehovet, da via Protein, fett og karbohydrater. Min erfaring er at folk veldig ofte er for dårlig til å få i seg riktig mengde protein. Dette betyr at man enten er alt for dårlig, eller så overdriver man kanskje litt.


uansett om vi snakker om trening eller kosthold, ønsker jeg at folk skal bli bevist hva de gjør eller spiser. Dette betyr ikke at alt skal måles og veies. Jeg vil heller at man skal lære seg å se øvelser individuelt, men også hvorfor akkurat de øvelsene er satt sammen til et treningsprogram. Når det kommer til mat, er det lett å laste ned en "food tracking" app og bare logge alt man spiser. Prøv heller å lære deg hva de forskjellige matvarene inneholder. På denne måten slipper du etterhvert å måle og veie.


Synes du dette er vanskelig, er det alltid lov å spørre om hjelp. Personlige trenere, kostholdsveiledere, ernæringsfysiologer og helsepersonel har taushetsplikt.

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page