top of page

Smerter = Skade?

Oppdatert: 30. mai 2023I Norge er den vanligste formen for smerte: akutte korsrygg smerter. For de av dere som ikke har opplevd dette ennå, kan gjøre utrolig utrolig vondt! Noen opplever det faktisk så smertefuIt at de ikke klarer å gå. Det er derfor forsket mye på akutte rygg smerter, og man er kommet frem til at det ikke nødvendigvis er noen direkte korelasjon mellom smerte og skade. Dvs. at du godt kan ha smerter, uten at det er en faktisk skade til stede. 


Et eksempel på smerte som ikke hører til en skade, er det å få idrettsmassasje. Kanskje et teit eksempel, men det viser at kroppen ikke klarer å skille en litt tøff massasje fra en slag skade. Likevel vil hjernen ofte klare å skille disse fra hverandre, da den får alle de sensoriske inntrykkene fra kroppen og sanseinntrykkene om det rundt oss. Det er selvfølgelig mye mer som skjer, og ved for eksempel betennelser ser vi at hjernen ofte kan gjøre en litt for god jobb, slik at du har vondt mye lengre enn det som er hensiktsmessig. I slike tilfeller hvor hjernen "skaper" er problem i et område som egentlig er bra igen, kan man med tilrettelagt trening, få hjernen til å forstå at alt er som det skal, og du vil over tid få mindre smerter.


Det jeg ønsker å oppnå med dette innlegget, er at du skal få et litt mer avslappet forhold til smerte, slik at du ikke nødvendigvis føler deg så innesperret om du skulle få vondt en plass. Heldigvis kan man i veldig mange tilfeller trene vekk smerten. Da gjerne ved et tilrettelagt treningsprogram for det område som er vondt, og et mer vanlig treningsopplegg for resten av kroppen. 

9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page