top of page

Hva gjør du når balansen blir en begrensning?

Oppdatert: 14. sep. 2022

Det å ha dårlig balanse er for mange noe man merker når man f.eks. skal stå på ett ben, eller sykle. Men for en stor del av Norges befolkning betyr faktisk dårlig balanse at man alltid er redd for å falle og slå seg.


Det å ha så dårlig balanse at man til enhver tid frykter å falle, kan være veldig begrensende i hverdagen. Kan du se for deg at du ikke tør å gå opp i 2.etg? ikke fordi du er redd du ikke skal komme opp, men heller at du skal miste balansen på vei ned, og risikere å ramle ned hele trappen og skade deg alvorlig. Eller kanskje du ikke tør å hente posten. For du vet at ved utgangsdøra er det en høy dørterskel som du har snublet i mange ganger tidligere. Naturlig nok vil dette skape frykt, og gjøre situasjonen enda verre, da du bli enda mindre aktiv, og på den måten vil du bli enda svakere, og få enda dårligere balanse.


Men hva kan man gjøre da? om man har så dårlig balanse at man ikke tør å gå ut av huset?

Heldigvis er det veldig mye som kan gjøres hjemme i sin egen stue. Alt du trenger av treningsutstyr er en stol og noe man kan støtte seg til som er tungt nok til at man kan holde seg fast hvis man mister balansen under treningen.

Du skal få 3 øvelser som vil hjelpe deg med å bli sterkere og på den måten få bedre balanse.


(Klikk på bildet for video)

 1. Knebøy: 8 ganger, 2 runder. (om du ikke klarer å gjøre det 8 ganger, så går det helt fint!)

  1. Still deg foran en stol, slik at du har mulighet til å sette deg ned.

  2. Sett deg på stolen.

  3. Reis deg igjen.

  4. Hvis dette er lett, kan du tenke at du ikke bare skal sette deg ned og la stolen ta deg imot, men at rumpa skal søke stolen, slik at du må jobbe hele veien ned til stolen.

(Klikk på bildet for video)

 1. Stå på en fot:

  1. Still deg et sted hvor du har mulighet til å gripe tak i noe som kan holde deg igjen om du skulle miste balansen.

  2. løft den ene foten noen cm. over gulvet og bli stående på en fot i opp til 30 sek.

  3. set ned foten, snu deg, løft den andre foten noen cm over gulvet og bli stående på en fot i opp til 30 sek.

  4. ta en pause på ca 1 min

  5. gjenta øvelsen 1 gang til.

(Klikk på bildet for video) 1. Tåhev:

  1. still deg et sted hvor du har mulighet til å gripe tak i noe som kan holde igjen vekten din om du skulle miste balansen.

  2. sørg for at føttene har ca en hoftebreddes avstand.

  3. løft helene opp fra gulvet slik at du står på tærne.

  4. sett hele i gulvet igjen

  5. gjenta opp til 10 ganger før du tar en pause.

  6. Etter pausen gjør du øvelsen 10 ganger før du er ferdig.


Med øvelse nr 1. vil du styrke fremsiden av lårene dine. Det er disse musklene som hjelper deg med å reise deg opp, løfte bena og eventuelt ta deg for om du skulle falle fremover.


Øvelse nr 2. hjelper deg direkte med balansen ved å styrke muskulaturen i anklene dine, samtidig som du får trent musklene som kontrollerer tærne dine. Dette vil gjøre deg i stand til å motvirke at du kommer ut av balanse tidligere.


Øvelse nr 3. styrker baksiden av leggen din. dette vil også hjelpe deg om du er i ferd med å falle fremover, da du vil kunne presse tærne ned i gulvet på et tidlig stadie, og på den måten hindre at du kommer ut av balanse. Du vil også bli i stand til å bevege foten raskere, om du måtte trenge å ta noen raske skritt for å hente deg inn igjen før du eventuelt hadde falt.


24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page